8 december 2022
Vaak wordt het beroep van vrachtwagenchauffeur onderschat. Je moet fit zijn en hard werken. Je maakt lange dagen en een chauffeur is een onmisbare schakel in onze samenleving. Tijd dus om op de dag van de vrachtwagenchauffeur alle chauffeurs in het zonnetje te zetten.
Vorige week reden we een dag mee met Jurgen Alkema (46), al zeventien jaar in dienst bij BAS. Dat leverde een mooi portret op van een hardwerkende chauffeur met passie voor zijn vak.
Diesel zit in je bloed
Dat blijkt al snel als we met Jurgen in gesprek gaan. “Waarom vindt iemand roze een mooie kleur?”, begint Jurgen. “Sommige dingen zijn niet te verklaren. Vroeger op vakantie, mochten wij altijd een boek uitkiezen om te lezen. Ik nam standaard de Autovisie of Het grote Kentekenboek mee. Ik denk dat er gewoon diesel door mijn bloed stroomt. Mensen worden geen chauffeur vanwege de sociale voordelen of het salaris. De meeste mensen doen het vanuit hun passie.”
Een treffend voorbeeld is Nick (23), één van de allerjongste chauffeurs bij BAS. Als achtjarige jongen kwam Nick regelmatig vanuit Uden naar Veghel gefietst om vrachtwagens te bekijken bij BAS. Op een dag vroeg hij of hij mee mocht rijden. Jurgen: “Nadat we dat afgestemd hadden met zijn moeder, mocht Nick eens mee. Ik heb zelf ook die leeftijd gehad. Stond ik langs de weg kentekens op te schrijven van vrachtwagens die voorbij reden. Vraag me niet waarom, maar sommige mensen worden geboren met een passie. Er zijn chauffeurs die zes dagen werken en de zevende dag hun vrachtwagen wassen. Dan is het écht je leven.”
Eenzaamheid
Mensen zijn niet geprogrammeerd om lange tijd alleen door te brengen. Dat is in de truckerswereld soms lastig, waar interacties met mensen met grote tussenpozen kunnen zijn. Jurgen legt uit: “Zo’n twee weken voor kerst had ik drie adressen in Duitsland. Waarop ik de opdracht kreeg om leeg naar Murcia, in het zuiden van Spanje, te rijden. Dus ik ging, stinkend als een otter vanwege te weinig kleren, onderweg naar Spanje. Vervolgens weer terug naar Duitsland om te lossen.” Na navraag gedaan te hebben bij de planner of hij op tijd thuis zou zijn voor kerst, bleek dit toch in de soep te lopen. “Er zaten tijdsloten aan de bestemming en in Duitsland zijn ze heel ‘pünktlich’. Kortom: bij aankomst zaterdagnacht was het magazijn vol. Maandag was ik de eerste. Daar stond ik dan, tweeënhalve week van huis, niemand gesproken en ik kon het industrieterrein niet verlaten. Ik had namelijk de maximale uren gereden en moest rusten.”
“Je kan pas een goede chauffeur zijn als je een goed thuisfront hebt”
Een sterk thuisfront
Vandaag de dag zou Jurgen dit niet meer kunnen. Hij heeft het anders ingedeeld zodat hij na vier dagen onderweg, het weekend met zijn lieve vrouw kan spenderen. “Je kan pas een goede chauffeur zijn als je een goed thuisfront hebt”, stelt Jurgen. “Toen ik mijn vrouw ontmoette zorgde ik niet goed voor mijzelf. Ik at regelmatig bij McDonald’s en sliep ontzettend weinig. Zij heeft mij een ritme en thuis gegeven. Mijn buik is weg, ik heb meer rust en zit beter in mijn vel dan vroeger. Die stabiliteit is belangrijk. Als dat ontbreekt kan ik mijn werk niet goed uitvoeren.”
Elke dag is anders
Vroeger had Jurgen het niet voor ogen om in de trucktransport (lees: exceptioneel vervoer) te werken. Nu vindt hij dit het leukste dat er is. Geen dag is namelijk hetzelfde. Je hebt te maken met veranderende weersomstandigheden, andere ladingen en een balans van een auto die continue wijzigt. Jurgen: “Geef ik jou een zak cement, dan kun jij deze op je hoofd, schouder of rug leggen. Elke keer loop jij anders. Dat is in ons werk ook zo. Vandaag rijd je een gloednieuwe Mercedes V-Klasse naar huis, morgen haal je een kieper op waar Julius Caesar nog in gereden heeft.”
Alles draait om de vrachtwagen
De vrachtwagen is absoluut het belangrijkste voor de chauffeur. “Dat is voor velen de reden dat zij chauffeur worden, voor mij ook. Kijk eens naar dit interieur bijvoorbeeld: leren stoel, gordijnen in de plooi, deurpanelen, rode lampjes aan de binnenkant, een nieuwe vloermat. Kun jij je al voorstellen dat je morgen jouw bureaustoel gaat customizen of laptop van special paint voorziet?”, grapt Jurgen.
Visitekaartje van het bedrijf
Terwijl we naar het voor Jurgen emotionele nummer ‘stille willie’ luisteren, geniet hij zichtbaar van zijn ‘tweede huis’. Hij houdt zijn cabine bijzonder netjes, waarmee hij een goed visitekaartje is voor BAS. De meerwaarde daarvan legt hij in een anekdote uit: “Iedere week rijden er twee chauffeurs achter elkaar naar Engeland. Een daarvan wordt keer op keer aangehouden. Bij de vijfde keer is de chauffeur het zat en vraagt hij: ‘hoe kan het dat jij iedere keer mij eruit haalt?’. Waarop de agent aangeeft: ‘Eigenlijk is het heel simpel: die van hem is schoon en die van jou is altijd vies. Als jij slordig bent met je auto, ben je ook slordig met je onderhoud en je papieren.” Als chauffeur zijn wij het eerste of laatste contact met de klant, dan is het belangrijk om er netjes uit te zien.
Verouderd imago
Vrachtwagenchauffeurs zijn onmisbaar, maar ook schaars. Jurgen: “Mensen denken bij een vrachtwagenchauffeur nog regelmatig aan een te dikke man met een pak shag in zijn kontzak, die een broodje bal eet langs de weg. Dit beeld klopt allang niet meer met de werkelijkheid. Vandaar dat het goed is om een tegengeluid te laten horen en chauffeurs de waardering te geven die zij verdienen.”
Wij zetten dan ook graag alle hardwerkende chauffeurs in de schijnwerpers. Bedankt voor jullie inzet, iedere dag weer!